• International Youth Camp (medzinárodný mládežnícky tábor)

          •  

            Mladí ľudia narodení v rokoch 1992 – 1995, ktorí sa zaujímajú o matematiku, prírodné vedy, informačné technológie a iné vedy sú pozvaní aby sa zapojili do Miléniového mládežníckeho kempu, ktorý sa koná 11 až 17 Júna 2011.

            Tábor bude zameraný na témy: environmentálna veda a technológie, zmeny klímy, obnoviteľná energia, voda, informačné a komunikačné technológie a aplikovaná matematika. Program tábora je založený na troch pilieroch: veda, technológie a príroda. Počas tábora sa budú konať prednášky, workshopy, návštevy vo firmách a na univerzitách a zábavné spoločenské aktivity. Všetky vzdelávacie aktivity, cestovné, ubytovanie a strava sú zdarma.

            Termín na zasielanie prihlášok je: 15 December 2010. Úspešní kandidáti budú vyhlásení 15.marca 2011.  Žiadatelia musia mať dobrú znalosť anglického jazyka, pretože celý program aj všetky materiály budú dostupné len v angličtine.

            Bližšie informácie o prihláškach a predbežný program môžete nájsť na: http://www.technologyacademy.fi/my-camp-2011.html

             

            Záujemcovia môžu kontaktovať PaedDr. R. Majzlíka.

          • Úlohy na mesiac december

          • V mesiaci december nás čakajú aj tieto úlohy a akcie :

            6.december - sviatok sv.Mikuláša

            7.december - ukončenie inventarizácie majetku školy

            8. december - prikázany sviatok Nepoškvrneného Počatia Panny Márie

            Program : 8.30 hod. - sv.omša v kostole Na vŕšku

                             10.00 hod. - Slávnostná akadémia žiakov gymnázia (pripravuje Mgr. Z. Džurdženíková)

                             13.00 hod. - Duchovná obnova zamestnancov školy (budova gymnázia alebo katechetická miestnosť)

            21. december - Slávnostný predvianočný obed všetkých zamestnancov školy (program pripravuje I.stupeň ZŠ)

            23.december - začiatok vianočných prázdnin, nástup do školy 10.1.2011

          • Rok sv. Ondreja

          • Otec arcibiskup Mons.Bernard Bober vyhlásil  v našej arcidiecéze cirkevný rok od 27.novembra 2010 do 30.novembra 2011 za ROK sv.ONDREJA.

            Bol to práve sv.Ondrej, apoštol, ktorý ako prvý prišiel za Pánom Ježišom. Nebolo ho treba pozývať, nútiť, volať, pripravovať mu pôdu.

            Išiel sám a tým sa stáva vzorom pre nás všetkých.

            Kto bol sv.Ondrej? Viac nájdete tu :

            http://www.knazi.sk/svati/osvaty.php?svid=8

        • Advent - čakanie na Priateľa
          • Advent - čakanie na Priateľa

          • Advent. Možno vieme, že toto slovo pochádza z latinčiny a znamená príchod. Možno vieme, že ním sa začína liturgický rok. Možno dokonca vieme, odkedy sa používa adventný kalendár a čo symbolizuje. A čo ostatné „pikošky“ o tomto období ?

            Dozviete sa ich, ak kliknete na náš školský onlinečasopis Chyť sa! v skvelom článku od našej žiačky Márie Bílej z II.AG. Prajeme príjemné čítanie.

          • Pracovná porada

          • Pracovné porady sa uskutočnia nasledovne : 

            I.stupeň ZŠ - pondelok 29.11.2010 o 14.00 hod. - budova  Bernolákova 92

            Gymnázium - utorok 30.11.2010 o 14.00 hod. - budova Školská 650

            II.stupeň ZŠ - streda 1.12.2010 o 14.00 hod. - budova Školská 650

            Program :

            1. Otvorenie, úvodná modlitba

            2. Vyhodnotenie plnenia úloh za mesiac november

            3. Plán práce na mesiac december

            4. Inventarizácia majetku

            5. Rozpočet školy na rok 2010 a rok 2011

            6. Diskusia

            7. Záverečná modlitba

          • Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane

          • Dňa 25.11.2010 sa naši žiaci zúčastnia súťaže "Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane", ktorá sa uskutoční na Základnej škole sv. Košických mučeníkov v Košiciach. Súťažné družstvo základnej školy tvoria žiaci - Dominika Miklošová ml, Samuel Gazda, Michaela Gajdošová, súťažné družstvo gymnázia tvoria žiaci - Pavol Zorvan, Klára Demčáková, Lukáš Vida. Na obe družstvá budeme myslieť, aby dosiahli čo najlepší výsledok.   

          • Uchaľák I.AG na CSŠ tv

          • Tak ako každý rok, aj tento, sme našich prvákov oficiálne uviedli medzi rady študentov imatrikulačným večierkom, známym pod názvom „uchaľák“. Spomínaný večierok sa uskutočnil 18. novembra tohto roka v šk. jedálni Lúčna a to čo sa tam dialo si môžete pozrieť v krátkom zostrihu na stránkach našej školskej televízie CSŠ tv.

          • Alžbetina ruža

          • V speváckej súťaži "Alžbetina ruža", ktorú organizuje Stredná zdravotná škola sv. Alžbety v Košiciach, obsadili naši žiaci Mário Jenčo a Daniel Jenčo výborné 2.miesto s pesničkou "Na na na" (Chinaski - No name). Chlapcov na súťaž pripravovala Ing. J. Babejová a Mgr. J. Bubnár. Blahoželáme. 

          • Lomihlav

          • Dnes sa naše družstvo v zložení M. Venceľ (III.AO), P. Zorvan (III.AO), M. Krajňák (IV.AO), V. Klaciková (IX.A), zúčastnilo matematickej súťaže Lomihlav v Košiciach. V konkurencii 48 súťažiacich družstiev obsadili pekné 6. miesto. Blahoželáme.  

            Keďže porota zabudla pripočítať nášmu družstvu 2 body ako bonus, po spočítaní celkového počtu bodov sme nakoniec obsadili 5. miesto.

        • Exel florbal ZŠ Cup
          • Exel florbal ZŠ Cup

          • Dňa 16.11.2010 sa uskutočnil 1. ročník turnaja chlapcov vo florbale. Turnaj organizovala ZŠ Bernolákova vo Vranove nad Topľou a naši chlapci počínali výborne, keď v silnej konkurencii obsadili krásne 2. miesto. Na prvom mieste skončilo družstvo ZŠ Lúčna, na treťom ZŠ Bernolákova a na štvrtom mieste ZŠ Zámutov. Na šu školu reprezentovali títo žiaci - S. Veliký, M. Gašpar, L. Trella, P. Štefaňák, J. Hrubovský (všetci III.AO), K. Šimko, L. Bačo, S. Čontoš, M. Kolečava (všetci IV.AO), M. Vasiľov, J. Soták (IX.A), M. Kočiš (IX.B). Chlapcom blahoželáme!  

          • Teológia tela

          • V školskom časopise Chyť sa! zahajujeme "seriál" článkov od Aničky Hanusinovej (septima B) týkajúcich sa teológie tela. Myslíme si,že je to v dnešnej modernej dobe veľmi dobré pre zorientovanie sa mladých ľudí. Prečítajte si prvý článok  Muž a žena – spojení pre veľké Božie dielo.

        • Pripravujeme lyžiarák
          • Pripravujeme lyžiarák

          • Oznamujeme všetkým žiakom III.AO (tercia), že lyžiarsky výcvikový  kurz sa uskutoční v dňoch 10.-15. januára 2011 (pondelok - sobota). Ubytovanie je zabezpečené v hoteli Lesná v Starej Lesnej. Lyžuje sa v Tatranskej Lomnici alebo Bachledovej doline.

            Viac informácií vám radi poskytnú učitelia telocviku.

          • Vyučovanie v utorok

          • Z dôvodu účasti pedagogických zamestnancov školy na pohrebných obradoch organizácia vyučovania v utorok 16.novembra 2010 bude nasledovná :

            Vyučovanie bude podľa rozvrhu hodín do 12.30 hod. vrátane obeda.

            Popoludňajšie vyučovanie sa neuskutoční.

            PaedDr.Marián Babej, riaditeľ školy

          • Stužková už aj na CSŠ tv

          • Krátke ohliadnutie sa za stužkovou slávnosťou IV.AG triedy Cirkevného gymnázia sv. Františka z Assisi vo Vranove nad Topľou zo dňa 6.11.2010 si môžete pozrieť na stránkach našej školskej televízie CSŠ tv.

          • 2 nové články v školskom časopise

          • Včera vyšli v našom školskom online časopise 2 nové články. Prvý je od Márie Bílej (II.AG) Veľký učiteľ a veľký študent 
            prináša nám pohľad na dvoch svätcov tohto týždňa: sv.Stanislava Kostku a sv.Alberta Veľkého. Druhý článok od Martiny Tomášovej z III.AG je zároveň pozvánkou na zajtrajšiu akciu GODZONE v Prešove. Odporúčame prečítať.

        • Smútočný oznam
          • Smútočný oznam

          • S hlbokým zármutkom v srdci, ale zároveň s nádejou na večný život vám oznamujeme, že dnes nás navždy opustil v mladom veku 34 rokov manžel našej pani učiteľky Ewky Agnieszky Grajcarovej - Miloš Grajcar.

            Pohreb zosnulého bude v utorok o 13.00 hod. v Dome smútku v Sedliskách.

            Milá Ewka a Ondrík, vyslovujeme vám úprimnú sústrasť a zároveň sa modlíme za vášho vzácneho manžela a otecka. Naše modlitby budú prosebné a zároveň budú vyjadrovať nádej. Nech vám Pán pomáha v tejto ťažkej chvíli. Odpočinutie večné, daj, mu ó Pane a svetlo večné nech mu svieti. Nech odpočíva v pokoji. Amen

          • Moja naj kniha – naj kniha más ?

          • O tom, že knihy sa čítajú, svedčí možno aj fakt, že knihy sa stále tlačia, propagujú a predávajú. Veď len v našom malom Vranove dokážem napočítať 5 kníhkupectiev, a to ani nemusím rátať supermarkety kde sa knižky tešia tiež svojej obľube. A aj plná knižnica – neraz aj žiakmi nášho gymnázia – o niečom určite svedčí.

             STV 2 v apríli tohto roku spustila projekt nazvaný MOJA NAJ KNIHA , ktorý bol vlastne celonárodnou anketou Slovákov o tom, ktorá kniha najväčšmi zarezonovala v ich srdci, ktorá najviac učarila, ktorá najviac inšpirovala, ktorá najviac dokázala zmeniť, či ktorá pomohla najlepšie sa so zmenou vyrovnať. Tých „naj“ mohlo byť hocikoľko a akýchkoľvek, jedinou podmienkou hlasovania bolo, že „najka“ patrí do žánru tzv. krásnej literatúry, teda beletrie. Medzi prvou stovkou najčastejšie sa opakujúcich kníh v mailoch alebo anketových lístočkov sa nachádzal celý literárny vkus všetkých Slovákov ; svoje miesto si tam našla klasická slovenská literatúra, súčasné svetové bestsellery, svetové veľdiela, aj sezónny balast, ktorý – a o tom som presvedčená – by sa v prípade, že by sa súťaž konala o čosi neskôr, do stovky tých naj nedostal, lebo by ho vytlačili nové sentimentálne gýče rovnakého charakteru.

            A ako dopadlo hlasovanie nás Slovákov o naj knihe?Aký je pohľad odborníkov na celkovú knižnú topku Slovákov?O čom vlastne bola súťaž poriadaná našou verejno-právnou televíziou? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v článku od Márie Bílej v školskom online časopise CHYŤ SA!

        • O nostalgii, alebo prečo nezabúdať ale spomínať
          • O nostalgii, alebo prečo nezabúdať ale spomínať

          • Tak prečo sa ľudia pretekajú v tom, kto má krajší veniec na hrobe ? V Amerike sa nosia masky. U nás s maskami vence.
            Skôr než by sa mali hľadať rozdiely v oslavách tohto obdobia, mali by sme sa skôr sústrediť na to najpodstatnejšie, spomenúť si na tých ktorí nás už museli opustiť. Jednoducho prísť v tejto melancholicky sfarbenej jeseni na blízky cintorín a pri zapaľovaní sviečky obetovať pár minút modlitby možno tomu, kto to ozaj potrebuje. Nezabúdajme stratiť čas pre toto.

            Ak si chcete prečítať viac o nostalgii, alebo prečo nezabúdať ale spomínať a ak chcete vedieť, v čom je Halloween odlišný od našich Sviatkov všetkých svätých a  Dušičiek, prečítajte si v článku od Anny Lukčovej (II.AG) v školskom časopise Chyť sa!.